Nazal Valv Nedir?

 

Nazal Valv Cerrahisi

Buruna hava girişini kontrol eden nazal valv, burnun girişinde ve iç kısmında yer alır. Burun kanadının burun septumuna olan açısı ve dolayısıyla hava yolunun açık ya da kapalı olması nazal valvlerin yapısıyla yakından ilgilidir.

Sağlıklı solunum yapılabilmesi için nazal valvlerin uygun açıda bulunması gerekir. Aksi takdirde özellikle septum deviasyonu gibi fonksiyonel sorunların da görülmesiyle birlikte kişide hayat kalitesini azaltacak ölçüde burun tıkanıklığı problemi yaşanır.

Nazal Valv Darlığı Nedir?

 

Nazal Valv Cerrahisi

Nazal valvlerin solunumu engelleyecek şekilde dar olması veya burun kanatları ile burun septumu arasındaki açının küçülmesi ile ortaya çıkan nazal valv darlığı burun tıkanıklığının en sık görülen nedenleri arasında yer alır. Bu sorunu yaşayan hastalarda horlama, ağız kuruluğu, burun tıkanıklığı, efor kapasitesinin eksikliği ve uyku kalitesinin azalması gibi şikayetler görülür.

Nazal valv darlığı hastaların uyku kalitesinin ciddi oranda azalmasına neden olur. Nazal valv darlığı nefes alma sırasında burun kanatlarının çökmesine neden olduğu için özellikle uyku sırasında hastalar ağızdan nefes alınmaya başlar.

Bu nedenle nazal valv darlığı tedavi edilmediği takdirde kişi kronik yorgunluk, sinirlilik hali, boğaz ağrısı, boğaz kuruluğu ve dikkat dağınıklığı gibi şikayetlerle de karşılaşır.

Nazal Valv Darlığı Neden Oluşur?

Nazal valv darlığı doğuştan ya da sonradan oluşabilir. Bir ya da birden fazla etkenin bir araya gelmesiyle de ortaya çıkabilen nazal valv darlığının meydana gelmesine yol açan faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Geçmiş dönemde gerçekleştirilen burun estetiği operasyonları,
  • Yüze alınan travmalar,
  • Septum deviasyonu,
  • Yaşlanmayla birlikte burun yan duvarının zayıflaması.
Nazal Valv Cerrahisi

Nazal Valv Darlığı Nasıl Teşhis Edilir?

 

Nazal Valv Cerrahisi

Dar burun yapısına sahip kişilerde görülme sıklığı yüksek olan nazal valv darlığı; “Cottle manevrası” ismi verilen basit bir fiziksel testle anlaşılabilir.

İki işaret parmağının burun ve yanak kesişim noktasına konulması ve bölgenin açılmasıyla kişi rahat nefes alıyorsa nazal valv yetmezliği teşhisi konulabilir. Nazal valv darlığı cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir.

Nazal Valv Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Nazal Valv Cerrahisi

Nazal valv darlığı nedeniyle yukarıda belirttiğimiz şikayetleri yaşayan hastalar cerrahi uygulama ile sorunlarından kurtulabilirler. Hastaya lokal ya da genel anestezi verilerek gerçekleştirilen ameliyat sırasında nazal valv açısını genişletmek için burun yan duvarını desteklemek adına kıkırdak destekler kullanılır. Sonrasında dikiş atılarak burun içerisindeki hava kanallarının açılması sağlanır.

Nazal valv ameliyatı sırasında kullanılacak teknikleri nazal valv obstrüksiyonunun statik mi dinamik mi olduğu farklılaştırır. Statik obstrüksiyon, değişiklik göstermeyen tıkanıklık; dinamik obstrüksiyon iç ve dış nazal valvlerin düşük basınçlarda kapanması durumu olarak tanımlanabilir.

Statik obstrüksiyon sorunu olan hastalara cerrahi girişim sırasında açıcı, kelebek ve spreader greftler kullanılır. Dinamik obstrüksiyon olması durumunda ise nazal valv askı sütürleri, battan ve overlay konka greftlerinden yararlanılır.

Nazal valv cerrahisi genellikle burun fonksiyonunu düzeltmek için gerçekleştirilen septoplasti, konka ameliyatı ve sinüzit cerrahisi ile aynı anda yapılır.

Bu nedenle  operasyon öncesi doktorlar burun tıkanıklığı ile gelen hastaları detaylı bir şekilde muayene etmeli ve burun içi yapılarını incelemelidir. Eksik yapılan muayeneler sonucu gerçekleştirilen nazal valv ameliyatı hastanın burun tıkanıklığı sonunu tek başına çözmeye yeterli gelmeyecektir.