Akut Otit (Akut Otitis Media veya Akut Orta Kulak İltihabı)

Akut Otit

Kulak zarının ardında yer alan ve içerisinde hava bulunan orta kulak iltihaplanmasına Akut Otit denir. Bu iltihaplanmalar genellikle çocukluk çağında daha sık görülmekle birlikte yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.

Östaki borusunun fonksiyonunu yerine getirememesi sonucu hızla ortaya çıkabilen akut otit, yol açtığı şikayetlerle hayat kalitesini düşürebilir ve tedavisi aksatıldığı takdirde kronikleşerek yüz felci, işitme kaybı ve iltihabın beyne ulaşması gibi ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına zemin hazırlayabilir.

Akut Orta Kulak İltihabı Nasıl Oluşur?

 

Akut Otit

Üst solunum yolu hastalıkları, bağışıklık sisteminde zayıflama, anatomik bozukluklar, genetik faktörler ve alerji gibi farklı nedenlerle östaki borusunun fonksiyonlarını yerine getirememesine bağlı olarak boğaz ve geniz bölgesindeki iltihapların orta kulağa sıçraması akut orta kulak iltihabı hastalığını başlatabilir. Yaygın olarak havanın soğumaya başladığı aylarda ortaya çıkan akut orta kulak iltihabı çevresel koşulların etkisiyle de tetiklenebilir.

Kalabalık ortamlarda bulunulması ve sigara dumanına maruz kalınması gibi çevresel faktörlerin akut orta kulak iltihabının oluşumunu tetiklediği bilinmektedir.

Akut Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Akut Otit

Akut orta kulak iltihabının farklı belirtileri bulunur. Özellikle çocuklarda birden fazla belirti aynı anda görülebilir ve genel bir huysuzluk hali yaratabilir.

Yeni doğanlarda sürekli ağlama, kulaklara dokunma, ateş ve ishal gibi belirtilerle kendini gösteren orta kulak iltihabının diğer belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kulak ağrısı,
  • Boğun ağrısı,
  • Kulaklarda dolgunluk hissi,
  • Kusma,
  • Denge sorunları,
  • İşitme duyusunun zayıflaması

Orta Kulak İltihabı Risk Faktörleri Nelerdir?

  • 6 ay – 36 ay arasında olan çocukların,
  • Emzik kullananların,
  • Biberonla beslenen çocukların,
  • Yatarak beslenen çocukların,
  • Sigara dumanına maruz kalanların,
  • Hava kirliliği olan yerlerde yaşayanların,
  • Soğuk iklimde yaşayanların,
  • Rakım değişikliğine maruz kalanların,
  • Soğuk algınlığı, sinüs veya kulak enfeksiyonu geçirenlerin orta kulak iltihabı hastalığına yakalanma risklerinin arttığı bilinmektedir.
Akut Otit

Akut Otit Nasıl Teşhis Edilir?

 

Akut Otit

Akut orta kulak iltihabı belirtileri yaşayan çocuklar “otoskop” adı verilen bir alet ile muayene edilir. Orta kulakta sıvı, kızarıklık, şişme, kan, iltihap, hava kabarcıkları ve kulak zarında çökme tespit edilmesi halinde akut otit varlığı hakkında bilgi edinilebilir.

Timpanometri ölçümü ile orta kulaktaki basınç seviyesi ölçülür. Sonrasında ise gerekirse işitme testleri yapılabilir.

Hastalığın teşhisinde uygulanan aşamalar sonucunda akut orta kulak iltihabının seyri hakkında detaylı bilgi edinilerek tedavi sürecine geçilebilir.

Akut Orta Kulak İltihabı Tedavisi

 

Akut Otit

Orta kulak iltihabı tedavisi kapsamında ilk önce antibiyotik kullanımına başvurulur. Yaklaşık 2 haftalık bir antibiyotik tedavisi ile orta kulaktaki iltihabın giderilmesi amaçlanır. Östaki borusunun fonksiyonlarının bozulmasının tespit edilmesi halinde ise düzeltilmesi için de ilaç kullanımı gerekebilir.

Medikal tedaviye yanıt vermeyen kişilerde cerrahi müdahale, hastalığın olumsuz sonuçlarını engellemek adına gerekli olabilir. Orta kulaktaki iltihaplı sıvının drenajının yapılması ve basıncın düzenlenmesi için kulak tüpü takılabilir. Muayene sonucunda geniz etlerinin büyüdüğü ve iltihaplandığı durumlarıyla karşılaşıldığında doktorlar geniz eti ameliyatlarını da önerebilir.

Akut orta kulak iltihabı bazı durumlarda kendi kendine geçebilir. Ancak enfeksiyon yeniden ortaya çıkabileceği için tedbirli olmakta fayda vardır.

Geçici işitme kayıpları tedavi sürecinde düzelecektir. Ancak akut orta kulak iltihabının tedavisi geciktirilirse; hastalık kronikleşebilir, geniz etleri ve bademcikler büyüyebilir, kulak zarı basıncın etkisiyle yırtılabilir ya da konuşma bozuklukları meydana gelebilir.

Nadir de olsa iltihabın kronikleşmesiyle birlikte iltihap beyine ve mastoid kemiğe bulaşabilir.

Sonuç olarak;

Akut orta kulak iltihabı her ne kadar çoğunlukla çocuklarda görülse de yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. İlaç tedavisi belirtilerin ilk ortaya çıktığı zamanlarda etkisini gösterir.

Tedavi için geç kalınması ilaç tedavisini yetersiz kılıp cerrahi müdahale gereksinimini doğurabilir. Hastalığın yol açması muhtemel olumsuz sonuçları da düşünüldüğünde akut orta kulak iltihabı yaşayanların zaman kaybetmeden tedavi seçeneklerini değerlendirmesi gerekir.