Burun Estetiği Nedir?

Burun estetiği; burun şeklinin iyileştirilmesi adına gerçekleştirilen cerrahi bir operasyondur. “Rinoplasti” olarak bilinen burun estetiği operasyonları sırasında burun şekli iyileştirilirken burun tıkanıklığı sorunu da çözülür.

Burun estetiği operasyonları kişiye özel olarak planlanmalıdır. Herkesin burun şekli, yüz yapısı, yüz hatları ve hayal ettiği görünüm farklıdır. Bu nedenle bir kişiye yakışan burun diğer bir kişide hoş durmayabilir. Bu gerçekten yola çıkarak rinoplasti operasyonları öncesinde hasta ve doktor görüşmelerinin kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Burun Fonksiyonları Nelerdir?

Yüzün estetik görünümüne katkısının yanında, burnun hayati öneme sahip görevleri de vardır. Burun;

  • Sağlıklı solunum yapılmasında görevlidir. Burundan geçen hava süzülür, nemlendirilir, ısıtılır ve akciğerlere gönderilir. Ağızdan solunumda hava direk akciğerlere gittiği için hastalıklara yakalanma riski artar. Burun solunumuyla bu risk ortadan kaldırılmış olur.
  • Koku almamızı sağlayan organımızdır. Koku alma burnun en önemli fonksiyonlarından biridir. Kokunun; hafızayla, fiziksel çekimle, duygusal bağlantılarla ve elbette tat almayla bağlantılı olduğu bilinmektedir.
  • Ses oluşumuna katkı sağlar. Burun içi yapıları ses tonu üzerinde etkilidir.
Burun Estetiği

Güzellik Açısından Burnun Önemi Nedir?

Burun güzellik algısını etkileyen en önemli yapılardan birisidir. Yüzün tam ortasında bulunur ve yüz ifadesini doğrudan etkileme gücüne sahiptir. Burun şekli bozuk olan kişilerin yüz hatları arasındaki harmoni bozulur.

Burun şekli düzelince kişinin tüm yüz hatları belirginleşir ve yüzde genel bir uyum yakalanır. Her bireyin yüz şekli farklıdır. Dolayısıyla farklı yüzlerle uyumlu olacak burun da farklı özelliklere sahip olmalıdır.

Burun Şekli Yüz İfadesini Nasıl Etkiler?

Burun yüzün tam ortasında yer alır, bu nedenle kişinin yüz ifadesini doğrudan etkiler. Örneğin burun ucu kalkık olan bireyler biraz havalı ve özgüvenli görünürken; büyük burunlu bireyler hakkında daha kalender olduklarına dair bir görüş hâkimdir.

Geniş burunlu kişiler cömert ve sosyal olarak tanımlanırken, kemerli buruna sahip olanlar sert olarak nitelendirilirler. Burun şekli bakışların derinliğini, dudakların duruşunu ve hatta kişinin gülümsemesini değiştirdiği için yüz ifadesini etkiler.

Burun Estetiğinin İş Hayatına ve Sosyal Yaşama Etkileri Nelerdir?

Burun estetiği operasyonlarının temel amacı kişinin görünümünü iyileştirmek ve aynada gördüğü görüntüsünden memnun olmasını sağlamaktır. Burnunu beğenmeyen kişilerin özgüvenlerinin azaldığı yadsınamayacak bir gerçektir. Başarılı rinoplasti operasyonları sonrasında kişilerin özgüvenleri yükselir ve tabir yerindeyse hayata bakış açıları değişir.

Başarılı bir rinoplasti sonrası hastalar sosyal ortamlarda daha sık yer alırlar. Kendilerini beğendikleri için özgüvenleri artar, ön plana çıkmak ile ilgili kaygıları ortadan kalkar. Bu değişim iş yaşamında da hissedilir ve kişi kendine duyduğu güvenin sonuçlarını somut bir şekilde deneyimler.

Burun estetiği bu nedenle salt fiziksel değişime yol açan bir operasyon olarak düşünülmemelidir. Kişinin görünümünden memnuniyet duyması olumlu psikolojik etkileri de beraberinde getirir.

Başarılı Rinoplasti Ameliyatı Nasıl Anlaşılır?

 

Burun Estetiği

Başarılı rinoplasti operasyonlarının iki temel kriteri vardır. Bu kriterlerden ilki hastanın nefes alma sorununun ortadan kaldırılmasıdır. Burnun solunumdaki önemi düşünüldüğünde rinoplasti sonrası nefes problemlerinin devam etmesi ya da önceden var olmayan burun tıkanıklığı sorununun ortaya çıkması operasyonun başarısız olduğunu gösterir.

Başarılı bir rinoplasti cerrahisinin ikinci özelliği ise ameliyat olduğu belli olmayan, doğal görünümlü bir buruna sahip olunmasıdır. Burun yüz hatlarıyla uyum içerisinde olmalı, kaş çizgisinden burun ucuna kadar düzgün bir hat şeklinde devam etmelidir.

Ucu çok kalkık ve sivri olmamalı, ucu düşük olmamalı, kemer sorunu olmamalı, burun sırtı çok alınmış olmamalı, eğriliği olmamalı, burun delikleri asimetrik olmamalıdır.

Doğal Burun Estetiği Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Az önce de belirttiğimiz gibi burun estetiği operasyonlarını başarılı kılan temel faktörlerden biri burnun doğal görünmesidir. Yüz hatlarına uygun planlanan bir burun kişinin estetik operasyon geçirdiği izlenimi yaratmaz. Kişinin görünümde bir değişim, bir hoşluk olmalı, ama ameliyat olduğu belli olmamalıdır.

Kişinin yüz hatlarını ön plana çıkaran, doğal ve kişiye ışıltı katan bir burun “doğal burun” olarak ifade edilir. Burun ameliyatı sonrası doğal görünümlü bir burun otaya çıkması için iyi bir yüz analizi yapılmalıdır. Bu nedenle yüz analizi, rinoplasti operasyonlarının en önemli aşaması olarak kabul edilir.

Burun Estetiği Operasyon Sürecinin En Önemli Aşaması Nedir?

Burun estetiği operasyonu olmak isteyen hastalar ve aynı zamanda operasyonu yapacak uzmanlar için en önemli kısım kişinin yüz analizinin yapılması ve sonrasındaki planlama sürecidir.

Burun estetiğinin doğal olabilmesi ve kişinin yeni görünümüyle ilgili memnuniyetinin arttırılması için yüz analizi kritik bir öneme sahiptir. Her rinoplasti operasyonu kişiye özel planlanır.

Yüzün şekli, çenenin yapısı, kaşların pozisyonu, alın yapısı, alın ile burun arasındaki açı, elmacık kemiklerinin pozisyonu ve yapısı, dudak ile burun arasındaki mesafe ve açı dikkatle incelenmelidir. Aynı zamanda hastanın cilt yapısı da mutlak surette analiz sürecine dâhil edilmelidir. Hastanın cilt yapısı operasyon sırasında kullanılan teknikler kadar burnun son görünümünü de etkileyecektir.

Rinoplasti öncesi planlama sürecinde yüz analizinden elde edilen veriler kadar hastanın yaşı, boyu, kilosu, hayat tarzı, kişiliği gibi unsurların da hesaba katılması gerekir. Kişinin mesleği ve hedeflerinin anlaşılması da operasyon planlamasını etkileyecektir.

Cilt Yapısının Burun Estetiğindeki Önemi Nedir?

 

Burun Estetiği

Yüz analizi ve kişiye özel burun planlaması yapılırken cilt yapısının da dikkate alınması gerekir. Cildin kalın olması iyileşme süresini uzatır ama küçük kusurların da tolere edilebilmesini mümkün hale getirir. Cilt yapısı ince olan hastaların iyileşmesi hızlı olur ancak burundaki en ufak bir kusur bile abartılı bir şekilde görünür hale gelir.

Burun estetiği operasyonunu gerçekleştirecek uzmanların hastaların cilt yapısını dikkatle incelemesi gerekir. Kişinin cilt yapısı ve cilt kalınlığının belirlenmesi, cilt yapısına uygun tekniklerin seçilmesinde de faydalı olur. Cilt yapısının avantajları ön plana çıkarılırken dezavantajları elimine edilmeye çalışılır.

Cildin kalın ve ince olması yanında yağlı veya kuru ciltli olunması, alerjik cilt yapısı gibi özellikler de ameliyat süreçlerini etkileyen faktörlerdir. Cildi çok yağlı olan hastalarda ameliyattan önce birkaç hafta tedavi verilmesi gerekebilir.

Burun şeklini oluştururken ek kıkırdak mı kullanılacak, burun ne kadar küçültülürse sonuçlar memnuniyet verici olacak ya da burun şeklinin iyileşmesi için astar mı kullanılacak gibi önemli unsurlar cilt yapısına göre belirlenir. Diğer bir deyişle kişiye özel burun estetiği kapsamında cilt yapısı ve kalınlığının analiz edilmesi olmazsa olmaz süreçler arasında yer alır.

Kişiye Özel Burun Planlaması Nedir? Nasıl Yapılır?

Rinoplasti operasyonlarının her hastaya özel planlanması gerektiğinden bahsetmiştik. Geniş yüzlü birine küçük hokka gibi bir burun yakışmayacağı gibi, minyon bir kişiye de büyük bir burun uygun olmayacaktır. Her hastanın yüz şekli farklıdır ve her yüz yapısına uygun burun da farklı olacaktır. Bu nedenle yüz analizi ve hastayla yapılan görüşmelerle varılan sonuca göre kişiye özel burun planlaması gerçekleştirilir. Kişiye özel burun planlaması doğal burun estetiği sürecinin en önemli aşamalarından biridir ve doğallığı ön plana çıkaran sonuçlar alınması için de oldukça kritik bir öneme sahiptir.

Yeni burnun tasarlanmasında genelde fotoğraf simülasyonundan faydalanılmaktadır. Simülasyon ile hastalar operasyon sonrası görünümleri ile ilgili fikir sahibi olurlar ve operasyona bağlı endişeleri azalır. Fotoğraf çalışması nasıl bir burun yapılması gerektiği konusunda cerraha da yardımcı olur. En ince ayrıntısına kadar planlanmış bir ameliyatta, ameliyat sırasında ve sonrasında daha az sorunla karşılaşılacaktır.

Kimler Burun Estetiği Yaptırabilir?

Aynaya bakınca burnunun görüntüsünden memnun olmayan kişiler burun estetiği için aday olarak kabul edilirler.

Burun estetiği için tek şart burnun görünümünden memnun olunmaması değildir; nefes problemleri yaşayan kişiler de burun estetiği yaptırabilirler.

  • Burnunda eğrilik olan,
  • Burun ucu düşük olan,
  • Burun ucu çok geniş olan,
  • Burun sırtı yayvan olan,
  • Burun kemeri belirgin olan,
  • Burun sırtında eğrilik olan,
  • Burun deliğinde asimetri olan.

Rinoplasti Hangi Tekniklerle Gerçekleştirilir?

Rinoplasti operasyonları hastanın gereksinimlerine ve operasyonu yapacak uzmanın değerlendirmesine göre açık ya da kapalı tekniklerle gerçekleştirilebilir.

 

Açık Rinoplasti

Burun Estetiği

Burnun şeklini değiştirip yüz hatlarını daha dengeli hale getirmek amacıyla yapılan burun estetiği operasyonları burun delikleri arasından kesi yapılarak gerçekleştiriliyorsa; bu operasyonlar “açık rinoplasti” olarak adlandırılır. Burun içi kemik ve kıkırdak yapılarındaki ciddi şekil bozukluklarında genellikle açık rinoplasti tercih edilir.

“Columella” adı verilen bölgeden kesi yapıldıktan sonra burun derisi kaldırılır ve burun septumu net bir şekilde görülebilir. Böylece operasyon sırasında uzmanlar müdahalelerini en doğru şekilde gerçekleştirebilir. Açık rinoplasti ile ilgili en çok merak edilen soru iz kalıp kalmayacağına dairdir. Kesi yapılan bölgede operasyon sonrası belli belirsiz bir iz kalır. Ancak bu iz zaman içerisinde ( 6 ay civarında ) silikleşir ve fark edilemez hale gelir.

 

Kapalı Rinoplasti

Burun Estetiği

Burun estetiği operasyonu sırasında kesiler burun iç boşluğundan yapılıyorsa bu uygulama “kapalı rinoplasti” olarak adlandırılır. Burnun dış kısmından görülen herhangi bir kesi yoktur. Yara izi oluşma ihtimali olmayan kapalı rinoplasti, cerrahi tekniklerin ilerlemesiyle birlikte hayatımıza girmiştir.

Açık rinoplasti operasyonlarına göre daha kısa sürede tamamlanan kapalı rinoplasti, burun şekli çok fazla deforme olmayan hastalarda tercih edilir. Kapalı rinoplasti operasyonlarında açık rinoplasti operasyonlarına göre burun içi yapılara daha az müdahalelerde bulunulur.

Bir rinoplasti cerrahı her iki tekniğe de hâkim olmalıdır. Ancak her cerrahın daha tecrübeli olduğu bir teknik vardır. Ameliyatın hangi teknikle yapılacağı kararı burundaki deformitelerin derecesine ve cerrahın tecrübesine göre değişir.

Burun Estetiği Kaç Yaşından İtibaren Yapılır?

Burun estetiği yapılabilmesi için kişinin fiziksel gelişimini tamamlamış olması gerekir. Diğer bir deyişle kadınlar 17; erkekler ise 18 yaşından itibaren burun estetiği yaptırabilirler. Ancak bu yaş sınırı sadece estetik amaçlı yapılan rinoplasti operasyonları için geçerlidir.

Kişinin doğumsal anomalisi (normal olmayan bir durumu) varsa ya da travmaya bağlı olarak burnunda şekil bozukluğu varsa doktorların da onayı ile burun estetiği ameliyatının daha erken yaşlarda yapılma imkânı vardır.

Burun Estetiği Hangi Durumlarda Yapılmamalıdır?

Burun estetiği operasyonları; burnun yüzdeki konumu gereği kişinin ifadesini değiştirebilme potansiyeline sahiptir. Bu değişim kalıcıdır ve eski haline getirilemez. Bu nedenle kişilerin bu operasyona bir anda karar vermemeleri önerilir.

Özel hayatında, iş hayatında sorunlar yaşayan, psikolojik olarak kendini iyi hissetmeyen, eşinden veya sevgilisinden ayrılık sürecinde olanların, hayatında köklü değişim olan kişilerin rinoplastiyi bu dönemde yaptırmaları doğru olmayacaktır. Anlık karar vererek değişim isteyen birçok kişinin ileriki dönemlerde pişmanlık duyabileceği unutulmamalıdır.

Burun Estetiği Hangi Mevsimde Yapılmalıdır?

Burun estetiği her mevsim yapılabilen bir operasyondur. Ancak yaz dönemi dışında yapılırsa hastanın günlük hayatı daha az kısıtlanır. Rinoplasti sonrası 2-3 ay kadar burnun güneş ışınları ile uzun süre temas etmemesi gerekir.

İz kalmaması ve iyileşme sürecinin sorunsuz devam edebilmesi için güneş ışınlarından mümkün olduğunca korunmalıdır. Hasta yaz döneminde ameliyat olmak istiyorsa ve güneşten kendini koruyabilecekse, yazın ameliyat olmanın bir sakıncası yoktur.