Burun ucu Estetiği

Burun içi kemiklere dokunulmadan yalnızca burun ucundaki kıkırdak ve yumuşak dokuların şekillendirildiği estetik operasyonlarına “burun ucu estetiği” ya da “tip plasti”  adı verilir.

Burun ucu estetiği rinoplastinin bir türü olup temel olarak dudak ve burun ucu açısını düzenleme amacıyla gerçekleştirilir. Burun kemiklerinde sorun olmayan ancak burun ucunun veya burun deliklerinin şekillerinin yüz ifadesini olumsuz yönde etkilediğini düşünen kişiler için ideal görünüme kavuşmanın en etkili yolu olan burun ucu estetiği ile doğal sonuçlar elde edilir.

Kimler Burun Ucu Estetiği Yaptırabilir?

Burun ucu Estetiği

Tüm estetik operasyonlarda olduğu gibi görünümünden memnun olmayan; burun ucu şeklinin yüz ifadesini olumsuz yönde etkilediğini düşünen kişiler burun ucu estetiği olmak için öncelikli adaylardır.

Burun ucu estetiği yaptırabilmek için kemik gelişiminin tamamlanmış olması  gereklidir. Kemik gelişiminin tamamlanma süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle 16-18 yaş arasındaki kişilerin kemik gelişimlerinin tamamlandığı kabul edilmektedir.

Bu kriter doğumsal anomalileri olan ya da travmaya maruz kalan kişiler için geçerli değildir. Özellikle solunumu engelleyen fiziksel komplikasyonlar yaşayan hastalara operasyon gerçekleştirilebilir.

Burun ucu estetiği ile burun şekli değişecek ve bu değişim ister istemez kişinin yüz ifadesini doğrudan etkileyecektir. Anlık karar alan ya da psikolojik olarak bu değişime hazır olmayan kişiler operasyona kabul edilmeyebilir.

Burun Ucu Estetiği Hangi Amaçla Yapılır?

Burun ucu estetiği ile;

 

  • Burun ucundaki deformiteler düzeltilir,
  • Büyük burun uçları küçültülür,
  • Burun ucu düşükse kaldırılır,
  • Burun deliklerindeki asimetri düzeltilir veya ideal oranlarda yapılandırılır,
  • Burun ucu ayrıklığı giderilir,
  • Burun ve dudak arasındaki açı düzenlenir.

 

Burun ucu estetiği ile burun ucundaki ve burun deliklerindeki orantısızlar yok edilir, burun ucu burun en doğal gözükecek şekilde yeniden yapılandırılır ve burun şekli iyileştirilirken burnun fonksiyonel olarak da sağlıklı kalması amaçlanır.

Burun ucu Estetiği

Burun Ucu Kaldırma Ameliyatı

 

Burun ucu estetiği kapsamında en sık yapılan işlemlerden biri burun ucunun kaldırılmasıdır. Burun sırtında herhangi bir bozukluk olmayan ancak burun ucunun düşüklüğünden şikayetçi olan kişiler burun ucu kaldırma ameliyatı olarak daha estetik bir görünüme sahip olabilirler. Burun yapısında genel sorunlar olup sadece burun ucu kaldırma ameliyatı olan kişilerin doğal bir görünüm elde edilmesi zordur.

Burun ucu kaldırma ameliyatları kapsamında burun ucu kıkırdakları yeniden şekillendirilebilir, burun ucu ve dudak arasındaki açı yeniden yapılandırılabilir ve burun ucuna yeni kıkırdak dokular eklenebilir. Burun ucunun kaldırılması için en sık kullanılan yöntem greftleme olarak bilinir. Burun ucuna yükseklik kazandırmak için kulaktan ya da kaburgadan alınan kıkırdaklar burun ucuna yerleştirilerek doku eksikliği kapatılır.

Burun ucu kaldırma ameliyatlarının başarılı olması için öncelikle burun ucu düşüklüğüne neden olan temel faktörlerin belirlenmesi gerekir. Buruna alınan darbeler, ilerleyen yaş, daha önce geçirilen rinoplasti operasyonları sırasında yapılan hatalar, burun cildinin kalın olması sonucu burun ucundaki kıkırdakların baskı görmesi gibi faktörler burun ucu düşüklüğüne neden olabilir.

Burun Ucu Estetiği Nasıl Yapılır?

 

Burun ucu Estetiği

Lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilen burun ucu estetiği ameliyatları açık ya da kapalı cerrahi teknikle yapılabilir. Hastaların beklentileri, cinsiyeti, yaşları, hayat tarzları, yüz analizleri ve cerrahın da önerileri doğrultusunda planlanan burun ucu; 30 ila 60 dakika süren bir operasyon sonrası ideal şekline kavuşturulur.

Burun ucu şekli yüz ifadesini doğrudan etkilediği için bu operasyonu diğer tüm rinoplasti türlerinde olduğu gibi konusunda uzman ve deneyimli cerrahların gerçekleştirmesi gerekir.

Burun Ucu Estetiği Sonrası İyileşme Sürecini Etkileyen Faktörler

 

Burun cilt yapısı: Burun cildi kalın olan kişilerde ameliyat sonrası ödem oluşma ihtimali daha fazladır. Burun cildinin kalın olması burun ucu şeklinin tam anlamıyla oturma sürecini biraz geciktirebilir.

Genetik faktörler: Her kişinin iyileşme süresi birbirinden farklıdır. Genel sağlık durumu, yaşı, dengeli beslenmesi, sigara ya da alkol tüketimi gibi faktörler iyileşme sürecini etkileyecektir.

İyileşme Sürecini Hızlandırmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun ucu Estetiği

Burun ucu estetiği olan kişilerin sigara içmemesi gerekir. Sigarada bulunan nikotin kan damarlarını daraltır ve kan akışını yavaşlatır. Böylece doku iyileşmesi gecikir. Aynı zamanda sigarada bulunan karbondioksit de yara iyileşme sürecini uzatır. Bunun yanı sıra hastada enfeksiyon oluşma riski artar.

Burun ucu estetiği geçiren hastaların operasyondan hemen sonra ağır sporlar yapmaları yasaktır. Özellikle operasyon sonraki ilk üç hafta ağır ve tempolu sporlar yapmak kan basıncını arttıracağı için kanama, şişme ve ödem oluşumuna neden olabilir.

Tip plasti sonrası iyileşme süreci rinoplasti operasyonuna oranla kısa sürer. Operasyon sonrası hasta doktorlar tarafından iletilen direktiflere uyduğu ve burnunu darbelerden koruduğu takdirde ilk üç ay içerisinde hızlı iyileşme gözlenebilir.