Konka Bülloza Nedir?

 

Konka Bülloza Cerrahisi

Dış burun duvarında en sık rastlanan anomali olarak kabul edilen konka bülloza; orta burun etlerinin hava kabarcıklarıyla dolması ile karakterize bir sorundur. Hava ile dolan orta burun etleri hava yolunu tıkar ve aynı zamanda sinüs kanallarını kapatır.

Özellikle kronik sinüzit hastalığı olan kişilerin hayat kalitesini azaltan ve hastalık belirtilerinin şiddetini yoğunlaştıran konka bülloza üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası iltihapla da dolabilir.

Konka Bülloza Tanısı Nasıl Konur?

 

Konka Bülloza Cerrahisi

Konka bülloza normal solunuma engel olmadığı takdirde doktora başvurulma ihtiyacı hissedilmez. Semptomlar ağırlaştıkça kişi sağlığı ile ilgili bir sorun olduğunu burun tıkanıklarının da artmasıyla birlikte fark eder. Bu durumda endoskopik görüntüleme teknikleri ile konka bülloza varlığı tespit edilebilir. Yapılan muayene sırasında doktorlar burun etlerindeki hava kabarcıklarını görür. Hava kabarcıkları burun etlerinde siyah nokta şeklinde kendini belli eder. Tespit edilen hava kabarcıkları büyükse ve hastanın sinüs kanallarını tıkayıp kronik şikayetlere neden oluyorsa en uygun tedavi yöntemi seçilir.Tedavi edilmeyen konka bülloza; şiddetli baş ağrılarına, kuru öksürüğe ve boğaz ağrısına neden olabilir. İhmal devam ederse sinüzit atakları sıklaşır ve zaman içerisinde menenjit hastalığı oluşma ihtimali ortaya çıkabilir.

Konka Bülloza Belirtileri Nelerdir?

Konkanın ne kadar genişleyip hava yolunu ne kadar tıkadığına bağlı olarak farklı belirtiler gözlenebilir. Ancak genelleme yapmak gerekirse; konka bülloza sorunu olan hastaların yaşadıkları genel semptomlar şu şekilde sınıflandırılabildiğini söyleyebiliriz;

  • Sık tekrarlayan sinüzit,
  • Baş ağrısı,
  • Ağız kuruluğu,
  • Burun tıkanıklığı.
Konka Bülloza Cerrahisi

Konka Bülloza Nedenleri?

 

Konka Bülloza Cerrahisi

Konka Bülloza probleminin neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte yapılan bazı araştırmalarda septum deviasyonu ile konka bülloza arasında bir bağlantı olduğu gösterilmiştir.

Nazal septumda meydana gelen kıkırdak eğrilikleri hava yollarının tıkanmasına ve uyku apnesi gibi rahatsızlıklara neden olabildiği gibi, konka bülloza oluşumunu da tetikleyebileceği düşünülmektedir.

Endoskopik Yöntemle Konka Bülloza Cerrahisi

Hastaya genel anestezi verilmesiyle gerçekleştirilen endoskopik konka bülloza cerrahisi sırasında hastanın gereksinimleri ve orta burun etinin yapısına göre farklı işlemler gerçekleştirilebilir. Endoskopik yöntemle gerçekleştirilen konka bülloza ameliyatı sırasında;

  • Konka büllozaya radyofrekans uygulanabilir,
  • Konka büllozanın içerisindeki havanın çıkarılması adına sıkıştırma yapılabilir,
  • Konka büllozanın iç veya dış kısmı orak bistüri ile çıkarılabilir.

Operasyon endoskopik yöntemle burun içerisine sokulan özel cerrahi aletlerle gerçekleştirilir. Kişinin burun bölgesinde herhangi bir iz kalmaz. Ameliyat sırasında yapılan işleme göre kanama oluşabilir, operasyon sırasında kanamayı durdurmak için tampon uygulaması yapılır.

Konka Bülloza Cerrahisi

Konka Bülloza Cerrahisi Sonrası

 

Konka Bülloza Cerrahisi

 

Endoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyat sonrası sinüs kanalı rahatlar ve hastanın burun tıkanıklığı sorunun ardında farklı nedenler yoksa; solunum iyileşir. Sık tekrarlayan sinüzit iltihapları ortadan kalkar, kişi konka büllozaya bağlı olarak yaşadığı şikayetlerden kurtulabilir.

Endoskopik yöntemle gerçekleştirilen operasyon sonrası hızla günlük hayata dönülebilir. Acı ve ağrı oluşumu erken dönemde gözlenebilir ancak kısa süre sonra ortadan kalkacaktır.