Kronik Otit (Kronik Otitis Media – Kronik Orta Kulak İltihabı)

Kronik Otit

Genellikle tedavisi aksatılan akut kulak iltihabı nedeniyle oluşan kronik otit; östaki borusunun farklı nedenlerle işlevini yerine getirememesi sonucu orta kulakta sıvı birikmesi ve bu sıvıya bakteri ulaşması yoluyla oluşan bir hastalıktır.

Bu hastalığa yakalanan kişilerde; orta kulakta uzun süreli enfeksiyon ve enflamasyon ile birlikte kişide kulak akıntısı, denge problemleri, hayat kalitesini düşürecek şiddette kulak ağrısı vb. şikayetler görülür.

Kronik otit ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde şikayetler şiddetlenir ve daha da önemlisi kalıcı işitme kayıpları ortaya çıkabilir. Orta kulaktaki iltihabın yayılma ihtimali de görmezden gelinmemeli ve zaman kaybedilmeden uzmanlara başvurulmalıdır.

Kronik Orta Kulak İltihabı Belirtileri

Kulakların tekini ya da her ikisini birden etkileyebilen kronik orta kulak iltihabı sürekli olabileceği gibi tekrarlayıcı niteliklere de sahip olabilir. En yaygın görülen belirtileri arasında;

 

  • Kulaklarda dolgunluk ve basınç hissi,
  • Kulak ağrısı,
  • Kulaktan kokulu akıntı gelmesi,
  • Ateş,
  • Konuşma zorluğu,
  • İşitme duyusunun azalması ya da kaybolması,
  • Denge sorunları oluşması gibi farklı şikayetler bulunur.
Kronik Otit

Kronik Orta Kulak İltihabı Neden Oluşur?

Kronik Otit

Orta kulak ve boğaz arasında östaki borusu yer alır. Östaki borusu dış kulak ve orta kulak arasındaki basınç dengesini koruyarak kulak zarının yırtılmasını önler. Boğazda yaşayan bakteri ve virüsler zaman zaman östaki borusu aracılığı ile orta kulağa ilerleyip orta kulak iltihabına neden olur.

Basınç farklılığına maruz kalınması da kulak iltihabının oluşmasını tetikleyebilir ve tedavi edilmediği takdirde bu iltihap kronikleşebilir.

 

Genel olarak orta kulak iltihabına neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Solunum hastalıklarına yakalanılması,
  • Soğuk algınlığı geçiren kişilerle temasta bulunulması,
  • Kulak zarının bütünlüğünün bozulması.

Ne Zaman Doktorlara Başvurulmalıdır?

Kronik orta kulak iltihabına yakalanan çocukların ya da yetişkinlerin işitme kaybı, kulak ağrısı, ateş gibi belirtileri hissettikleri anda uzmanlara başvurmaları gerekir.

Aynı zamanda akut orta kulak iltihabı teşhisi konan ancak medikal tedavinin etkisini göremeyen, akut orta kulak iltihabı konulduğu halde yeni belirtiler yaşamaya başlayan ve tekrarlayan orta kulak iltihabı sorunu yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden tıbbi destek almalarında fayda vardır.

Kronik Otit Teşhisi

Kulak ağrısı, kulaklarda basınç hissi, ateş, denge sorunları ve kulak akıntısı gibi belirtiler yaşayan hastaların tedavi süreçlerini başlatmaları gerekir. Bu şikayetlere sahip hastalar detaylı bir şekilde muayene edilir.

Hastalığın ilerleme seyrine bağlı olarak işitme testi, basınç ölçümü gibi ek tetkiklere de başvurulabilir. Hastanın cerrahi müdahale gereksinimi olduğu takdirde ise bilgisayarlı tomografi çekilmesi istenebilir.

Kronik Kulak İltihabı Tedavisi

 

Kronik Otit

Kronik kulak iltihabı sorunu yaşayan kişilerin tedavisi, hastalığın seyri göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir. Orta kulaktaki iltihap kulak akıntısı ile birlikte görülüyorsa enfeksiyonun geçirilmesi için antibiyotik tedavisine başvurulur. Oral yolla alınan ilaçlar ve damlalar ile enfeksiyonun ortadan kaldırılması amaçlanır.

Orta kulak iltihabının kronikleşmesi halinde genellikle cerrahi yönteme başvurulması gerekir. Cerrahi operasyonların amacı mastoid kemiğin yeniden şekillendirilmesi ve iltihaplı dokuların temizlenmesidir. Böylece işitme duyusunun daha fazla zarar görmesi engellenebilir.

Orta kulak iltihabında cerrahi yöntemlere başvurulması için medikal tedavilerin işe yaramamış olması gerektiği unutulmamalıdır. Operasyon sırasında orta kulaktan iltihabın boşaltılması için kulak tüpü takılır.

İltihabın yayılımının arttığı durumlarda daha kapsamlı bir cerrahi süreç başlatılır. Şeklen bozulan ve işlevini yerine getiremeyen kulak içi kemikler onarılır aynı zamanda kulak zarının zarar görmüş olması halinde ise kulak zarı yeniden yapılandırılır.

Kronik Orta Kulak İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmeyen kronik orta kulak iltihabının birçok olumsuz sonucu olabilir.

 

  • İşitme kaybı,
  • Orta kulaktaki kemiklerin zarar görmesi,
  • Mastoid kemiğin enfeksiyon kapması,
  • Denge bozulması,
  • Kulak zarının zarar görmesi,
  • Orta kulakta kist oluşumu,
  • Yüz felci,
  • Beyin bölgesine iltihap yayılması

 

Gibi istenmeyen durumlar orta kulak iltihabının ihmal edilmesiyle ortaya çıkabilir.

Kronik Otit