Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi)
Burnun fonksiyonlarının iyileştirilmesi ve burun tıkanıklığının ortadan kaldırılması için gerçekleştirilen operasyonlardan biri de burun eti ameliyatlarıdır. Burun boşluğunun her iki tarafında bulunan ve sağlıklı solunuma katkıda bulunan burun etleri; solunan havanın temizlenmesinden ve nemlendirilmesinden sorumludur.
Alerjik bünyeli kişilerde alerjenlere bağlı olarak, geçirilen enfeksiyonların ya da çevresel koşulların etkisiyle burun etleri zaman içerisinde büyüyebilir. Burun eti büyümesi “konka hipertrofisi” olarak adlandırılır.
Zaman içerisinde büyüyen burun etleri kontrol edilemezse burun tıkanıklığı sorunu başlayabilir. Burundan solunan hava büyüyen burun etleri nedeniyle kısıtlanır. Burun etleri büyüdükçe hava yollarının tıkanmasına bağlı olarak ağız kuruluğu, burun tıkanıklığı, terleme, ağız kokusu, horlama, kronik yorgunluk, halsizlik ve uyku kalitesinin azalması gibi belirtiler gözlenir.
Burun etlerinin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak şiddetlenen belirtiler yaşam kalitesini düşürür ve tedavi edilmediği takdirde başta uyku apnesi olmak üzere sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle konka hipertrofisi sorunu tespit edilen hastalar uzmanlara başvurmalı ve burun ameliyatı olarak burun tıkanıklığı problemlerinden kurtulmalıdır.
Radyofrekans Uygulaması ile Burun Etlerinin Küçültülmesi
Burun spreylerinin ve medikal ilaçların burun etlerinin büyümesini engelleyemediği; hastaların burun tıkanıklığı çözümüne geleneksel tedavilerle ulaşılamadığı durumlarda radyofrekans ile burun etleri küçültülebilir.
Doku mukozasına zarar vermeyen ve enerji verilen bölgeyi ısıtarak küçülten radyofrekans uygulamaları; konka küçültme işlemlerinde de güvenle kullanılabilir. Klinik şartlarında hastaya lokal anestezi verilerek yapılabilen bu uygulama ile burun etleri ısıtılır ve ideal ölçüye gelene kadar işleme devam edilir.
Dokuya minimal invaziv müdahale yapıldığı için genellikle uygulama sonrası tampon kullanılması gerekmek. Dakikalar içerisinde tamamlanan radyofrekans ile konka küçültme sonrası hasta tam etkileri 1 – 2 hafta içerisinde görür.
Hangi Durumlarda Radyofrekans ile Konka Küçültme Yapılır?
Solunumu iyileştirmek ve hayat kalitesini yükseltmek amacıyla gerçekleştirilen radyofrekans ile konka küçültme işlemleri;
- Spreyler ve ilaç tedavilerinin burun eti büyümesini engelleyemediği,
- Burun etlerinin büyüyüp solunumu engellemeye başladığı,
- Burun eti büyümesine septum deviasyonu sorununun eşlik ettiği,
- Uyku apnesi semptomlarının giderek artıp hastanın sağlığının riske girdiği,
Rinit medikamentoza yani burun etlerinin büyümesinin kontrol edilemediği durumlarda gerçekleştirilir.
Radyofrekans ile Konka Küçültme Sonrası
Radyofrekans uygulaması sonrası birkaç hafta burun etlerinde şişkinlik oluşabilir. İşlem sonrası bu şikayetin görülmesi oldukça normaldir, zamanla doluluk hissi azalacaktır.
Operasyondan hemen sonra sümkürmek burun etlerine zarar verebileceği için özellikle ilk hafta mümkün olduğunca sümkürmemek gerekir. İyileşme süreci oldukça kısa olan bu uygulama sonrası ilk 3 gün ağır ve tempolu egzersizlerden uzak durulması gerekir. 3 günün akabinde kişi fiziksel hareketlerine geri dönebilir.
İşlem sonrasında burun ve yüz bölgesinde minimal ölçüde basınç hissedilmesi normaldir. Cerrahlar bu dönemde ağrı kesici kullanılmasını önerebilirler, hastaların ağrı kesici tercihlerini kendileri yapmamaları gerekir.
Kan sulandırıcı içerikteki ağrı kesiciler uygulama bölgesinde kanama oluşumunu tetikleyebilir. Normal şartlarda kana oluşması beklenmez ancak durdurulamayan bir kanama oluşması halinde mutlaka doktorlara başvurulması gerekir.