Sinüzit Cerrahisi

Kronik sinüzit iltihaplanması nedeniyle hayat kalitesi azalan hastalar geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüz basıncının artması, kronik baş ağrısı ve horlama gibi şikayetler yaşarlar. Rahat nefes alamadıkları için uyku kaliteleri azalır ve günlük yaşantılarında kronik yorgunluk da yaşamaya başlarlar.

Sinüzit hastalığının süreklilik gösterdiği kişiler “endoskopik sinüs cerrahisi (FESS)” ile rahat bir nefes alabilirler. Yeni nesil sinüzit ameliyatı olarak da bilinen endoskopik sinüs ameliyatı uzman ve deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Operasyonun başarı ile tamamlanabilmesi için endoskopi deneyimi ve sinüs bilgisi belirleyicidir.

Endoskopik Sinüs Cerrahisine Ne Zaman Başvurulmalıdır?

 

Sinüzit Cerrahisi

Sinüzit ameliyatının gerçekleştirilebilmesi için hastalığın kronikleşmiş olması ve daha önce uygulanan medikal tedavilerin işe yaramamış olması gerekir.

Sinüzit problemleri devam eden hastaların hayat kaliteleri ciddi anlamda düşer ve bu noktada endoskopik sinüzit cerrahisi devreye alınır. Operasyonun ardından hastaların sinüzit nedeniyle yaşadıkları sıkıntılar %90 oranında ortadan kalkar. Akut iltihaplı dönemin yaşandığı durumlarda sinüzit ameliyatı yapılmamalı; ameliyat için hastalığın belirtilerinin yaşanmadığı zaman dilimleri tercih edilmelidir.

Endoskopik Sinüs Cerrahisi Ne İşe Yarar?

Kronik sinüzit iltihaplanması nedeniyle hayatı zorlaşan hastalar endoskopik sinüzit cerrahisi ile sağlıklarına kavuşabilirler. Bu operasyonla;

  • Medikal tedaviye cevap vermeyen sinüzit hastalıklarından,
  • Nazal poliplerden,
  • Sinüs mukosellerinden ve
  • Sinüs kanallarındaki kemiksi yapılardan kurtulmak mümkündür.
Sinüzit Cerrahisi

Endoskopik Sinüs Cerrahisi Nasıl Yapılır?

 

Sinüzit Cerrahisi

Burun deliklerinden endoskopik cihazlarla sinüslere ulaşılır. Ucunda yüksek çözünürlüklü kameraların bulunduğu endoskopik aletlerle sinüs kanallarında tıkanmaya neden olan kemik ve benzeri materyaller temizlenir.

Bu sırada sinüs kanalları mukozalardan da arındırılır. Hastaya genel anestezi verilerek gerçekleştirilen sinüs ameliyatı oldukça hassas bir işlemdir. Uzman ve deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirildiğinde riski çok az olan bu cerrahi operasyon yapılacak işlemlerin kapsamına göre 1- 1,5 saatlik bir süre içerisinde tamamlanır.

Operasyon sonrası genellikle hastalar bir gece gözetim altında tutularak ertesi gün taburcu edilir. Operasyon sonrası hasta düzenli olarak kontrollere gitmelidir.

Endoskopik Sinüs Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

 

Sinüzit Cerrahisi

Ameliyattan sonraki ilk iki hafta minimum düzeyde kanamalar oluşabilir. Kanallarda kuruyan kan ve biriken mukozalar doktor kontrollerine gidildiği sırada temizlenir.

İyileşme döneminde iltihap riskinin en aza indirilmesi için steroid içeren burun spreyleri ve antibiyotikler kullanılabilir. Operasyon sonrası komplikasyonların en aza indirilmesi için fiziksel aktivitelerin yaklaşık bir hafta kısıtlanması gerekir.

Hastanın zaman geçirdiği ortamların özellikle de yatak odasının uygun nem düzeyinde olduğundan emin olunmalıdır.

Endoskopik Sinüs Ameliyatının Faydaları

 

Sinüzit Cerrahisi

 

Klasik sinüs cerrahisine göre operasyon sırasında daha minimal işlemler yapıldığı için endoskopi yapılan hastaların iyileşme süreleri daha kısa olur.

Operasyon sonrası hastalar günlük hayatlarına daha hızlı dönebilirler ve yöntemin doğası gereği herhangi bir yara izi oluşumu söz konusu olmaz.

Operasyon sonrası kanama oluşmasının minimal düzeyde olması, uzun ömürlü sonuçların alınması ve ağrı şikayetlerinin azlığı bu cerrahinin diğer avantajları arasında yer alır.