Orta Kulakta Sıvı Toplanması (Seröz veya Efüzyonlu Otit)

Orta Kulakta Sıvı Birikmesi Neden Olur?

Orta Kulakta Sıvı Toplanması

Orta kulakta sıvı birikmesi sorunu herkeste meydana gelebilir ancak çocukların östaki borularının yapısı gereği bu rahatsızlığa yakalanma risklerinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Genizden orta kulağa hava taşıma görevine sahip östaki borusunun işlevini yerine getirmesine engelleyen durumlardan bazıları şu şekilde özetlenebilir:

  • Alerjik hastalıklar
  • Genişlemiş sinüs dokusu, nazal polipler, bademcik ve geniz eti hastalıkları
  • Sigara dumanı gibi kimyasal maddelere maruz kalınması
  • Atmosfer basıncı değişikliğinden kaynaklanan barotravma
  • Ağız içi yapısal anomaliler

Orta Kulakta Sıvı Birikmesi Belirtileri

Orta Kulakta Sıvı Toplanması

Orta kulakta sıvı birikmesinin belirtileri ve bu belirtilerin şiddeti kişiye göre değişebilir. Küçük çocuklarda kimi zaman bariz bir belirtiye neden olmayan bu sorun zaman geçtikçe ağır semptomlarla kendini belli edebilir.

Orta kulakta sıvı birikmesi yaşayan yetişkinler kronik ağrı ve kronik orta kulak iltihabı gibi şikayetler yaşayabilirler. Orta kulak sıvı birikmesinin en sık görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Kronikleşen kulak ağrısı
  • Kulaklarda tıkanıklık
  • Yükseklik değişimine bağlı oluşan kulak ağrısı
  • Kulak çınlaması
  • İşitmenin azalması ya da kaybı
  • Nadir de olsa denge kaybı yaşanması
  • Davranış değişiklikleri
  • İşitme kaybına bağlı oluşan verimlilik kaybı

Orta Kulakta Sıvı Toplanması Nasıl Tedavi Edilir?

 

Orta kulakta sıvı birikmesi sorunu bazı durumlarda herhangi bir tedavi uygulanmadan kendiliğinden düzelebilirken tedavi gereksinimi duyulduğu durumlarda farklı yöntemlere başvurulabilir.

 

Orta Kulak Sıvı Toplanmasının Tedavi

Yöntemleri

Orta Kulakta Sıvı Toplanması

 

Orta kulakta sıvı 6 hafta boyunca kalmışsa işitme ölçümü yapılır ve genellikle medikal tedavi uygulanır.

Sıvı; medikal tedaviye direnç gösterir ve 12 hafta boyunca sorunda düzelme olmazsa veya işitme kaybı artarsa medikal tedavinin yanı sıra kulak tüpü ameliyatına başvurulması gerekebilir.

Kulak Tüpü Ameliyatı

 

Orta Kulakta Sıvı Toplanması

Medikal tedavi ile iyileşmeyen orta kulak sıvı birikimi sorununun tedavisinde kulak tüpü ameliyatı uygulanabilir. Kısa süreli ve uzun süreli kullanılabilen kulak tüpleri lokal ya da genel anestezi altında takılabilir.

Mikro cerrahi aletler ile gerçekleştirilen operasyon sırasında kulak zarına tüpün geçebileceği boyutta bir kesi atılır ve kulak zarının gerisinde biriken sıvı dışarıya çıkarılır.

Kulak tüpü ile dış kulak ve orta kulak arasındaki basınç dengesi sağlanır ve  operasyon sonrası hastanın hayat konforu yükselirken kulak sıvı birikimine bağlı yaşadığı sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkar.

Kulak tüpü ameliyatı; geniz eti ve bademcik ameliyatlarıyla birlikte ya da tek başına gerçekleştirilebilir. Orta kulakta sıvı birikmesi sorunu yaşayan kişilerin tedavilerinde ilk olarak kulak tüpü ameliyatına başvurulmaz; medikal tedavi denenir ve etki alınamadığı durumlarda kulak tüpü (Ventilasyon Tüpü) takılır.

Kulak Tüpü Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Orta Kulakta Sıvı Toplanması

Kulak tüpü ameliyatı geçiren çocukların ve yetişkinlerin operasyon sonrası dönemde kulaklarına su kaçmasını engellemek adına tedbir almaları; yüzerken ya da duş alırken kulak tıkacı kullanmaları gerekir. Kulak tüplerinin ortasında basıncı dengelemek adına yer alan deliklerden orta kulağa su kaçması engellenmelidir. Operasyon sonrası kulaklarda akıntı ya da minimal düzeyde kanama görülebilir; bu belirtiler ağrı ile birlikte yaşanmadığı takdirde panik yapılmasına gerek yoktur. Ağrı ile birlikte akıntı veya kanama görülmesi durumunda ise zaman kaybetmeden uzmanlara başvurulmalıdır.