Çene Estetiği

Yüzdeki tüm organların birbirleriyle uyum içerisinde olması iyi bir görünümün anahtarıdır. Her ne kadar yüzdeki en dikkat çeken organ olması nedeniyle burun, estetik müdahalelerin odak noktası olsa da çenenin şekli ve yapısı da estetik açıdan oldukça belirleyicidir.

Çene ve burun şekli arasında doğal  bir uyumun olması kişinin görünümünün daha iyi ve dikkat çekici olmasını sağlayacaktır. Çenenin şeklinin önemi kişiler tarafından göz ardı edilse de çenenin düzelmesi halinde yüz görünümünde çok olumlu değişimler yaşanacağı göz ardı edilmemelidir.

Çenenin ideal şekline ve boyutuna kavuşturulmasıyla birlikte yüz iskeletini oluşturan tüm parçaların uyumu arttırılarak doğal bir görünüm elde edilir.

Çenenin vurgulanması amacıyla küçük değişimler yapılacaksa ameliyatsız çene estetiği da gerçekleştirilebilir. Kalıcılığı yüksek dolgu uygulamaları hastaların cerrahi operasyon olma gereksinimini ortadan kaldırır. Ancak dolgu uygulamasının gerçekleştirilebilmesi için çenenin küçüklüğünün minimal oranda olması gerekir.

Çene Estetiği Ameliyatı (Mentoplasti)

Çenenin görünümünü iyileştirmek ve çeneyi kişinin yüz hatlarıyla uyumlu hale getirmek için gerçekleştirilen cerrahi operasyonlara çene estetiği ameliyatı ya da “mentoplasti” adı verilir.

Çenenin şeklinin iyileştirilmesinin yanı sıra doğumsal anomalilerin de düzeltilmesini sağlayan mentoplasti ameliyatları sırasında yüzün bir bütün olarak düşünülmesi gerekir.

Çene estetiği ameliyatlarıyla;

  • Çenenin geride olması (mikrognati),
  • Çenenin çıkık durması (makrognati),
  • Çenenin çok küçük ya da büyük olması,
  • Çenenin kısa ya da uzun olması gibi estetik ve yapısal sorunlar düzeltilebilir.

 

Çene Estetiği

 

Çene estetiği ameliyatları ile kişinin görünümünde radikal değişimler sağlanabilir. Çene estetiği kapsamında uygulanacak yöntemler çenedeki sorunların tespit edilmesinden sonra belirlenir.

Çenede estetik görünümü bozan unsur belirlendikten sonra implant uygulanabilir ya da çene kemikleri ilerletilebilir ya da geriletilebilir. Aynı şekilde çenenin törpülenmesi veya çeneye doku transferi yapılması da mentoplasti sırasında uygulanan işlemler arasında yer alır.

Çene Estetiği Ameliyatına Hazırlık Süreci

 

Çene Estetiği

Çene estetiği ameliyatlarının planlanma süreci başarılı sonuçların elde edilmesi adına en önemli basamaklardan biridir. Çenenin tek başına değerlendirildiğinde şeklinin güzel olması; operasyonun başarısı için yeterli olmayacaktır. Çenenin komşu organlarla uyumunun da dikkatli bir şekilde belirlenmesi gerekir. Çene; burun, dudaklar, dişler, boyun ve çene birlikte değerlendirilmeli süreç bu doğrultuda şekillendirilmektedir. Aynı zamanda yumuşak dokuların yapısı incelenmeli ve oluşabilecek sarkmalar için en baştan tedbir alınmalıdır.

Çene Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Çene Estetiği

Çenedeki yapısal sorunlar ve bu sorunların boyutu belirlendikten sonra operasyonda uygulanacak yöntem seçimi yapılır. Çenenin geride veya küçük olması durumunda çeneye implant eklenerek çene büyütülür.

Kullanılacak implantların yapısı, şekli ve boyutu da yine hastanın ihtiyacı doğrultusunda seçilir. Çenede çok ciddi deformasyonlar varsa çene ucunda bulunan kemiklerde kesiler yapılabilir ya da çene kemiği kaydırılabilir. Hastanın ihtiyaçlarını doğru analiz eden cerrahlar hastaya özel çözümler üretecektir.

Çene Ameliyatı Sonrası

 

Çene Estetiği

Çene estetiği ameliyatları genel anestezi altında gerçekleştirilir ve yapılacak işlemlerin karmaşıklığına bağlı olarak birkaç saat sürebilir. Operasyondan sonra belirli süreliğine sargı ve bandaj kullanılabilir. Ameliyat sırasında uygulanan cerrahi tekniklere göre yüzde şişlik, ödem oluşumu ve morarma gibi değişimler söz konusu olabilir. Kişinin cilt hassasiyetine göre bu etkiler boyun bölgesine de yayılabilir. Ameliyattan sonra yaklaşık 10 -15 gün içerisinde ameliyat sonrası sorunlar ortadan kalkacaktır.

Ameliyattan sonra ağrı kesici kullanımı gerekebilir, bu durumda cerrahın önerdiği ilaçlar önerilen dozlarda kullanılmalıdır. Çene deformitesi olan ya da çenesinin şekli yüz orantısını bozan kişiler için çene estetiği ameliyatları kesin çözüm sunacağı unutulmamalıdır.

Çene Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Şişme, ağrı ve yanma oluşumu söz konusu olduğunda ameliyat bölgesine, yanaklara ve göz altlarına buz kompresi yapılabilir. Ağrıyı ve şişmeyi azaltan bu uygulama sorasında buzun ciltle doğrudan temas ettirilmemesi gerekir.
  • Operasyondan sonraki ilk günlerde sıvı diyet uygulanmalı ve çene zorlanmamalıdır.
  • Operasyondan sonraki ikinci hafta yumuşak gıdaların tüketimine geçilebilir. Katı gıdalar için bir süre daha beklenilmesi gerekebilir.
  • Operasyon sonrası süreçte ağır sporlar yapılmamalı ancak mümkün olduğunca hareketli olunmalıdır. Yorgunluk hissedildiğinde yatılabilir.
Çene Estetiği