Bademcik ve geniz eti

Bademcikler ve geniz etleri bağışıklık sisteminin bir parçası olarak vücudun ilk defans hatları olarak düşünülebilir. Ağız ya da burun yoluyla vücuda giren bakteri ve virüsleri engelleyen bu yapılar boyun ve koltukaltında yer alan lenf bezlerine benzer.

Bademcikler boğazın her iki yanında bulunan ve vücuda giren bakterilerle ve virüslerle savaşılması için antikor üreten lenf dokularıdır. Geniz etleri ise burun boşluğunun hemen ardında bulunan yumuşak bir dokudur.

Bu iki bezin de halk arasında “hastalık” gibi algılanmasının oldukça yaygın olmasının temel sebebi; bu bezlerde bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı oluşan değişimlerin yaşanmasıdır.

Özellikle çocuklarda burun tıkanıklığı, hırıltılı nefes, horlama, diş gelişim bozuklukları, ateş, yutkunma problemleri, yorgunluk, kulak ağrısı ve ağız kokusu gibi belirtilere neden olan bademcik ve geniz eti hastalıkları zamanında tedavi edilmezse belirtiler kronikleşip yaşam kalitesinin ciddi oranda düşmesine yol açabilir.

Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi)

  • Bademciklerin şişmesi ve büyümesi neticesinde uyku apnesi belirtilerinin ortaya çıkması,
  • Yutkunma problemlerinin şiddetlenmesi,
  • Solunum sorunlarının günlük hayatı etkilemeye başlaması,
  • Bademciklerdeki kronik iltihaplanmanın genel sağlık sorunlarına yol açar hale gelmesi gibi sonuçlar bademcik ameliyatı seçeneğinin düşünülmesi gerektiğine dair güçlü sinyaller olarak kabul edilir.

 

Bademcik ve geniz eti

Bademciklerin cerrahi yollarla alınması gerektiği durumlarda operasyon hastaların sağlık durumları özelinde planlanır ve yaklaşık 15 ila 30 dakika arasında sonlandırılır.

Bademcik ameliyatları farklı cerrahi tekniklerle yapılabilir, fakat son yılların en gelişmiş teknolojisi Thermal Welding ile hem operasyon sırasında hem de sonrasında hastaların hayat kalitelerinin ciddi oranda arttığı bilinmektedir.

Thermal Welding ile bademcik ameliyatı yapılırken dokuların ayrıştırılması için termal enerji kullanılır ve herhangi bir kesi yapılmadan işlem tamamlanır.

Operasyon sırasında herhangi bir kanama olmaz, hissedilen ağrı çok azdır ve bu avantajlar operasyon sonrası sürece de taşınır. Thermal Welding yöntemi ile gerçekleştirilen tonsillektomi sonrası iyileşme süresi klasik cerrahiye göre oldukça kısadır.

Geniz Eti Ameliyatı

 

Bademcik ve geniz eti

Vücuda giren virüs ve bakteriler nedeniyle iltihaplanan, şişen ya da hacimsel artış gösteren geniz etleri solunum sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur.

Solunum güçlüğü, sinüzit, kalp büyümesi, yüz kemiklerinde gelişimsel problemler ve orta kulak iltihaplanması gibi belirtiler yaşaması muhtemel kişilere gerçekleştirilen geniz eti ameliyatları sırasında hastaya genel anestezi verilir.

15 ila 20 dakika süren geniz eti ameliyatı yani “adenoidektomi” sırasında geniz etleri vücuttan çıkarılır.

Geniz eti ameliyatı sonrasında dikiş uygulaması yapılmaz; bu durumun temel sebebi yaranın açık bırakıldığı takdirde daha hızlı iyileşecek olması ve yutkunma sorunlarının minimize edilmesinin amaçlanmasıdır.

Operasyon sonrası kanama problemlerinin engellenmesi adına tampon uygulamasına ya da elektrokoterizasyona başvurulabilir.

Operasyon sonrası hastalar yaklaşık 1 haftalık bir dinlenme süreci geçirmeli ve bu esnada yorulmalarına neden olabilecek aktivitelerden kaçınmalıdır. Ateşin aniden yükselmesi ve beklenmedik ölçüde kanama gerçekleşmesi durumunda tıbbi destek alınması ihmal edilmemelidir.

Geniz Eti ve Bademcik Ameliyatları Sonrası Bağışıklık Sistemi

 

Bademcik ve geniz eti

Bazı hastaların sadece bademcikleri ya da geniz etleri alınırken bazılarının aynı operasyonda hem bademcikleri hem de geniz etleri çıkarılabilir. Vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan bu dokuların çıkarılması bazı endişeleri de beraberinde getirir.

Ağız ve burun yoluyla vücuda giren bakteri ve virüslerin zararlı sonuçları olabileceği kaygısı bu operasyonların ertelenmesine neden olabilmektedir.

Bademcik ve geniz eti operasyonları öncesinde detaylı tetkikler yapıp  hastalarımızın sağlık kontrollerini kapsamlı olarak gerçekleştiririz.

Bu organların varlıklarının yokluklarından daha ciddi sağlık problemlerine neden olduğu durumlarda vücuttan çıkarılmalarını hastalarımızın sağlığı için daha doğru bir adım olarak değerlendirip operasyon sürecini başlatırız.

Bademcik ve geniz eti olmayan birçok kişinin varlığı göz önünde bulundurulduğunda bu kişilerin bağışıklık sistemlerinin radikal bir zarar uğradığı kanısı gerçeği yansıtmayacaktır.

Bağışıklık sisteminin bademcikler ve geniz eti olmadan dahi sağlıklı yaşanmasını sağlayacak denli güçlü olduğu unutulmamalıdır.